n a e k k u m n a r a ; <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3479371095654172347\x26blogName\x3dDream+High.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://purrrhana.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dms\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://purrrhana.blogspot.com/\x26vt\x3d-3909362731410519967', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


http://nurfland.blogspot.com/ Feel free to be my chingu!
twi-ins







Nae Kkumnara.


Manfaatkan masa.
Posted on Selasa, 19 Ogos 2014 | 4 gwiyeon memo.



Assalamualaikum.

Selamat petang korang xD

Hahaha. Asyik gelak ja dari tadi dengar Hot FM. Memang lawak la kalau dengar dorang tu. Tadi gelak pasal Ag. Ayat dia tu "Encik Mimpi Ngeri malam tadi" .. hahaha.. lawak lawak.

Err.. kalau tak lawak pun. Korang support la ana sikit. Hihi.

Ketawa ketawa jugak .. tapi ta bole melebih. Nanti ilmu hilang. Jadi tak bole over sangat bila ketawa tuh. Jangan sampai mengganggu orang sekeliling ya~

Ana kan .. duk rumah ni bukan tak da kerja, ada tau. Tapi sibuk tu waktu pagi ja la. Petang petang camtuh .. tak berapa dah. Erm .. Siapa kata ana tak bole belajar bila duduk kat rumah. Takda orang kata pun sebenarnya. Cuma .. duduk kat rumah, tak bole la buang masa kan. Jadi selalunya bila ada masa
 -banyak masa terluang sebenarnya pun-
ana akan google dekat internet tu dan cari banyak maklumat yang berfaedah la. Yang ana berminat nak tau .. ana surf la internet.

Macam tadi, tetiba ana teringin nak tau lebih lanjut perkara yang membuatkan daya ingatan kita lemah. Sebab kalau nak belajar kita mestilah ingat apa yang kita belajar kan. Kalau terlupa.. sia sia la ilmu yang kita dah dapat tu. Apa apa pun, hasil yang ana dapat .. ini dia.

    10 Faktor Lemah Daya Ingatan.
  • Melihat perkara perkara yang haram

  • Membuang air kecil semasa sedang menggosok gigi

  • Meminum atau memakan makanan yang bercampur semut

  • Tidak membaca alQuran

  • Meminum atau memakan yang haram atau yang diperoleh dengan cara yang haram

  • Mengumpat dan mengata

  • Terlalu memikir tentang wanita atau sebaliknya

  • Asyik bercinta-cintaan (bukan cara Islam)

  • Terlalu memikirkan yang bukan bukan

  • Sentiasa berada dalam keluh kesah atau dukacita



Harap harap bermanfaat jugak untuk korang apa yang ana kongsi tu.


Kadang tu.. bila bosan sangat, ana bukak buku teks Sejarah Tingkatan Empat pastuh baca. Hehe .. Ana memang minat sejarah ni walaupun ta expert sangat subjek nih. Lebih lebih lagi bab bab sejarah dalam Tingkatan Empat tu pasal tamadun apa semua tu, Sejarah pasal pemerintahan Islam, zaman zaman macam perkembangan di eropah.

Tahun lalu, setiap kali peperiksaan kat sekolah susa sangat nak dapat A subjek Sejarah ni tau walaupun ana suka subjek ni. Tapi alhamdulillah dapat juga A masa keputusan SPM hari tuhh. Hehe.

Kadang bila tengok drama drama macam drama melayu, korea, jepun.. selalunya ada subtitle dia kan. Ana suka catat perkataan orang putih yang ana pertama kali jumpa dan taktau maksudnya. Pastu tengok maksud dia apa. Paling senang pakai google translate ja la. Takda internet? Kamus tebal kan ada.
-kenyit sebelah mata-

Whatever it is, manfaatkan masa yang terluang dengan sebaik mungkin.


Ok tataa ~