n a e k k u m n a r a ; <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3479371095654172347\x26blogName\x3dDream+High.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://purrrhana.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dms\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://purrrhana.blogspot.com/\x26vt\x3d-3909362731410519967', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

N A V I G A T I O N ↑ ⇧ ⇡
Halu! Just call me Anna
Feel free to be my chingu!

twi-ins







Nae Kkumnara.


Dear 'my future'.
Posted on Ahad, 8 Jun 2014 | 7 gwiyeon memo.




Assalamualaikum.


Salam asar dari Sabah. Hehe. Ni baru lepas solat asar pastu doa bagi panjang sikit, eh tak. bagi panjang banyak banyak. Yolah, ana ni kan manusia, manusia lak tak lari dari pelbagai kesilapan dan kekhilafan. So, doa banyak banyak, mintak ampun kat Tuhan. Pastu, minta maaf ngan korang semua lak, takut takut ana pernah buat salah sampai menyakitkan hati sesiapa. Jadi tanggungjawab ana minta maaf kat manusia dah lepas. Tanggungjawab korang untuk maafkan? Wallahualam.

Erm, kalau dalam doa kita mesti akan selitkan doa untuk parents kita kan. i know, mesti korang cakap 'mesti la, wajib tu'  Ha! yepp that's right. Antara doa dalam arabnya ana mau kongsi jugak. Mungkin korang dah lama tau. But perhaps korang LUPA ? Sekali lagi ana kata, kita manusia, dan manusia sering dikaitkan dengan sifat 'pelupa' nya. Macam ana, i am the forgetful one. Hee~
 Jadi.. meh ana kongsi :D

Bismillah.

'Allahhummaghfirli dzunubi waliwalidayya, warhamhumma kama robbayani soghiro'

Maksudnya:

Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku serta kedua ibu bapaku dan kasihanilah mereka keduanya sebagaimana mereka memelihara dan mendidikku di masa keci.

Okie dokie! Korang memang anak mithali. Yeahh! Haha.
Oh ya! -tukar mood sedih jap- Hari tu ana dapat tau dari kak long ana, entah dari mana dia dapat berita ana pun lupa. Dia kata kat ana yang Si Hero dah mati. Oh no! sedihnyaa.. sebab ada penyakit leukimia? -kalau tak silap- Tuan Si Hero sedih sangat. Ana pun turut berdukacita TT .TT
Takpa la, daripada Si Hero menderita, .. mungkin itu yang terbaik untuk dia.

Ehem ehem.. kembali kepada topik sebenar. Future? Dalam melayu 'masa depan'. Hek eleh, macam korang tak tau pulak kan. Ok ok, ana pun ta terer mana pun bahasa inggeris ni. Jadi, siapa yang sudi mau ajar tu. Ohh, ana sungguh berbesar hati lagi bersyukur jika anda sudi memberi tuisyen percuma. Kekeke.

Dah dah dah, suka sangat ana ni 'memesongkan' tujuan sebenar entry. Tentang masa depan tu, ia merujuk kepada ana; my future. Kenapa? Sebab ana ta pasti lagi arah tuju ana yang sebenar. Erm i mean, my study. Sebelum ni ana dalam dilemma -cewwah! dilema gitu- sebab.. ana perlu buat pilihan antara UniSZA atau IPG. Of course ana pilih ipg sebab ana minat bidang dia iaitu bahasa inggeris, sementara unisza lak teknologi maklumat (multimedia). 
Terus terang ana cakap, that was not my first choice. But rezeki ana dapat di situ. Ok fine, ana redha. Tapi! ana menghadapi masalah sebab pendaftaran unisza diadakan pada lapan jun; it is today. But i am still in Sabah and not Terengganu. Oh, i am pretty sure u are asking me 'why' right now.

Sebabnya camni, -ok yang takmau sambung baca tu takpa. its ok c: -
ok sambung. Because, ummi said, lebih kurang camnihh 

"Kalau mau pergi unisza, even ana dapat ipg, ana tak bole patah balik"

Ummi ta cakap slang semenanjung ok. 'Kite' asal sabah tau! Hehe. Korang anggap ja la seakan akan ummi ana cakap ayat tu.
So that's mean ana mesti stay dekat unisza, padahal ana ta minat bidang tu. Jadi ana ambil keputusan untuk tinggalkan unisza and wait for ipg. Actually, that is my dilemma. Terpaksa pilih antara dua, sedangkan ipg tak pasti akan diterima atau tidak.

Sekarang ni, apa yang perlu ana buat adalah terus berdoa dan berdoa supaya ana dapat masuk ipg. Sebenarnya ana ta kesah sangat dapat ka tidak -sebab ana jenis santai- sedang santai tu, banyak ikhtiar ana bole dapat. in sya Allah.
Sebab utama kenapa ana mau sangat dapat ipg sebab niat pertama kerana Allah
-itu wajib-
Kedua, sebab parents mau sangat ana masuk ipg.
Bagi ana, belajar memang ana minat. Tapi tak suka exam. Dua perkara ni la (Allah dan ibu bapa) yang memberi inspirasi kepada ana untuk terus menimba ilmu Allah yang tidak terjangkau ni. Memandangkan ana  ni kira macam 'ayam tambatan' dalam keluarga even i was the second daughter. So, bukan niat ana untuk menghampakan keluarga ana. Even kawan ana pun letakkan harapan pada ana dan risau juga pasal ana. Padahal dorang tau ana ni 'budak santai', senyum dalam apa apa keadaan pun. ok itu tak betul. Erm, tapi macam betul juga.. kadang nangis kesakitan, tapi masih mampu untuk tersenyum. Aneh? Hahaha.

Sempat lagi ana buat drama hindustan kat wechat tu. Hehe.


 Takda maksud apa apa pun statement tu. Cuma ana suka merepek. Saja mau buat kecoh. Dah takda keja la tu. Baik amik wudhu baca quran. Kan kan kan..

Jadi, ana tinggal TAWAKAL ja laa. Berusaha sudah, doa sentiasa 'update' dan berserah kepada Allah. Bukan pula 'tawakul' iaitu berserah kepada Allah tanpa berusaha. Lihat besar sangat perbezaan antara tawakal dan tawakul.

Masa depan ana ni, ofcourse i dont have any idea how it will be since it was 'qadak dan qadar' yang Allah dah tetapkan kepada setiap hambanya. Walaupun 'mungkin' ana ta dapat ipg. Korang, do not worry and just be happy. Mungkin rezeki ana kat tempat lain. Allah itu Maha Adil. I will never stop struggling in my life and i will forever have a faith in Allah. Never ever leave Him behind since i really love Him badly.

Kepada korang semua alias 'sahabat', jangan lupa doakan ana, nama penuh nur farhana binti ommar sidik dan calon calon lain agar diterima masuk institut pendidikan guru (IPG) dan sudah tentu ana pun akan doakan kejayaan untuk korang semua di dunia dan akhirat. Amiinn~

Wallahualam.





7 Ulasan:

Blogger Ain Nafisha berkata...

Kalau belajar bidang yang tak diminati ni pun susah jugak sebenarnya sebab takde minat. Tawakal because Allah bagi yang terbaik untuk hambanya :)

Ahd Jun 08, 06:51:00 PTG  
Blogger Al-hafiez Abdul Masid berkata...

Assalamualaikum Ana. Erm. Susah jugak tu. Huhu. Kalau boleh memang nak dapat yang kita nak kan. Tapi kalau Allah dah tetapkan macam tu, kita pun xboleh nak buat apa. Kun faya kun. Tapi, mesti ada hikmahnya disetiap apa yang terjadi kepada kita. Ana dapat multimedia? Untungla ..untung sebab hafiz pun pelajar multimedia.hehe.so, hafiz share sedikit pengalaman pasal student multimedia ni ya..:)

Hafiz dpt tawaran sbgi student multimedia dekat utem melaka. Sama seperti Ana, hafiz sebenarnya xapply pun dekat situ. Hafiz apply akauntan dekat UMS, tapi xda rezeki.huhu. Dipendekkan cerita, Hafiz belajar multimedia selama 3 tahun. Dan sekarang Alhamdulillah dah habis.

Apa yang Hafiz belajar pasal multimedia? Belajar graphic design ( macamana nak buat design,poster, banting and buat logo), belajar edit audio dan video ( yang ni best, sebab dapat rakam video and edit video tu smpai kita puas. tambah2 effect lagi. fuh.hehe),belajar animasi 2d dan 3d. Yang animasi tu menjadi pilihan Hafiz. Hafiz minat sangat. Sebab boleh buat mcm cerita upin ipin dan boboiboy tu.hehe

Sorry merepek panjang.hahaha. Bnyk lg nak cerita. Tapi ckupla disini ja dlu. Kalau mo taw pasal multimedia ni, tanya ja Hafiz.hehe. Walau apapun, jangan berhenti berdoa. Manala tahu Allah dengar doa Ana kan. Semoga dipermudahkan urusan ya Ana. Hihi :)

Isn Jun 09, 07:16:00 PG  
Blogger Ana Lee berkata...

Ain Nafisha ; syukran :D

Hafiz : wuuu~ terbaik! Terimakasihh xD

Isn Jun 09, 09:53:00 PG  
Blogger aiman mania berkata...

teknologi media pon okay..mana tau lpas graduate bole jadi pengarah drama korea..insya-Allah ...Allah tolong...Allah tak kejam..keep on praying..senjata org mukmin adalah doa yg mampu menerjah langit :D

Kha Jun 12, 07:27:00 PG  
Blogger FarhanahAdzlan berkata...

Banyak2 buat istikharah. May Allah ease your way :)

Kha Jun 12, 07:30:00 PG  
Blogger zahrenn na berkata...

haha....erm.. i will pray for your best ye ana ku sayang..ahaha...haritu tak sempat baca entry ni..wewuu sibuk mendaftar di uia..haha..tpi nnti jgn lupa bagi tau result tau!! haha aku pulak yang berdebar..hahah

Kha Jun 12, 11:53:00 PTG  
Blogger Miszlaylaffendy berkata...

sedyh pula aq bca entri ni . btw , same goes to me . hope Allah will answer our du'a . and 17 of jun will be our lucky day . aminnnn . doakn sya juga 'lailatusyahirah affendi' .

Jum Jun 13, 04:06:00 PTG  

Catat Ulasan

Thanks for spending your time to give a comment (: