n a e k k u m n a r a ; <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3479371095654172347\x26blogName\x3dDream+High.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://purrrhana.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dms\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://purrrhana.blogspot.com/\x26vt\x3d-3909362731410519967', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


http://nurfland.blogspot.com/ Feel free to be my chingu!
twi-ins







Nae Kkumnara.


Bazar.
Posted on Isnin, 30 Jun 2014 | 0 gwiyeon memo.



Assalamualaikum.

Tengok kucing tu. Ni mesti kes penat puasa la nih. Haha. Kesian kesian kesian~
Korang lak camna? Ada ka yang dah rasa letih? Baru hari kedua kot.. jihad jihad!

Ana hari ni join pergi bazar, tolong parents apa yang patut. Bukannya ana pegi beli belah kat bazar tu ya, ana bukan jenis yang suka pegi bazar. Dulu kat asrama, ada gak bazar. Tapi muka ana la muka yang paling jarang korang akan nampak kat bazar tu. Kalau ana pergi pun, sebab kawan minta teman atau ada orang bermurah hati mau belanja ana. Rezeki jangan ditolak, bala jangan dicari. Hihihi.

Kenapa ana ta suka pergi bazar?
Sebabnya, bagi ana makanan yang dewan makan sediakan kat asrama dah memadai. Bukannya dewan makan tak sediakan kuih dan air manis. Ada la..
Sangat mencukupi bagi ana. Bila ramai pelajar beli makanan kat bazar tu, mula la makcik dewan makan mengadu kat kitorang, katanya banyak kuih yang terbazir. Memang betul pun..

Kembali kepada petang tadi punya cerita, kat kawasan kami tu ta banyak pun gerai. Seriously. Biar la, ta kesah pun. Mula mula na buka gerai tu, belum apa apa lagi ana dah cedera. Alaa~ luka sikit ja pun. Hehe.. kes 'ganas' punya pasal. Tapikan, dah la gerai ta banyak, makanan pun tak berapa na special sangat. Sedap tu takyah tanya la. Pada pendapat ana, menu yang paling akan menarik ramai pelanggan adalah kuih muih dan air yang beraneka jenis. Sebab dari jauh lagi orang dah bole nampak warna warninya. Thats based on my opinion la.

Sepanjang kat bazar tadi, -macam ta layak dipanggil bazar- Ana ok, sebab ta panas. Ada ja angin sepoi sepoi datang. Tapi rasa penat tu ofcoshh le ada. Kan puasa kan.. tapi macam ta rasa sangat puasa. But,
 its okay its alright, dont worry fight fight fight! 
-buat yell sikit-
Ana kan kuat. Hihi xD

Hampir tercedera kali kedua, cuai sangat pegang penyepit. Nasib ta berdarah, cuma sakit jaa. Haha!
Tapi takpa, kita santai..
Apa yang penting, sepanjang berjual beli tu, senyuman mesti ada. Supaya pelanggan senang hati. Dah la senyuman ana ni paling mahal kat dunia. Cewwah~ Bhahahaa.

Kalau ana bagitau lokasi bazar tu pun mesti ramai yang taktau sebab kawan blogger ramai yang semenanjung kan. Kalau ada dari Sabah pun, mesti jauh dari area tu. So, takyah mention la. Kekeke.
 -yakin yakin ja-

P/s; Kalau korang perasan, ana banyak guna perkataan 'tapi' atau 'but' . Itu pun kalau perasan la xD

Enough with story for today, seperti yang di 'janji' kan. Ini yang sempat ana salin hari tu (tahun lepas) . Tazkirah for today c:


Ust. Khairul Fa'izi          11 Julai 2013, Khamis

  • Ilmu itu cahaya dan cahaya tidak boleh memasuki hati yang gelap
  • Cukuplah kematian itu menjadi sebagai peringatan
  • Cara mati ditentukan dengan cara hidup
  • Tidak ada perkara yang paling baik dari kita dimatikan dalam keadaan kita diredhai Allah
  • Dalam bulan ini (Ramadhan), Allah berikan satu malam yang lebih baik dari seribu bulan
  • Allah akan memberi ganjaran kepada orang-orang  yang sabar
  • Siapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa, dia akan mendapat ganjaran daripada Allah, terlepas dari api neraka dan mendapat pahala yang sama seperti orang yang diberinya makan.
  • Bulan Ramadhan terbahagi kepada tiga iaitu; bulan kerahmatan, bulan pengampunan, bulan pembebasan daripada api neraka
  • zikir digalakkan pada bulan Ramadhan
  • Siapa yang memberi minum kepada orang yang berbuka puasa, In sya Allah dia tidak akan merasa dahaga sehinggalah memasuki syurga
  • Bulan Ramadhan adalah bulan transformasi, bulan di mana kita mengubah sikap kita
  • Hukum korek hidung adalah makruh ketika berpuasa
  • "Asyhadu anlailahailallah, Astaghfirullah, As alukal jannah, a'uzubika minannar..." Amalkan zikir ini selalu.

Wallahualam.