n a e k k u m n a r a ; <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3479371095654172347\x26blogName\x3dDream+High.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://purrrhana.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dms\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://purrrhana.blogspot.com/\x26vt\x3d-3909362731410519967', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


http://nurfland.blogspot.com/ Feel free to be my chingu!
twi-ins







Nae Kkumnara.


Ada apa dengan CINTA ?
Posted on Rabu, 28 Mei 2014 | 2 gwiyeon memo.

                  
Assalamualaikum.

Hola amigo! Malam ni ana mau buat karangan surat cinta . Kasih jiwang sikit. Haha!

    Cinta. Apa itu cinta? Ada apa dengan cinta? Mengapa manusia terlalu memikirkan soal cinta? Apa yang pentingnya dengan cinta ni?
Cinta, Sarang, Ai, Amore. Hmm .. Macam comel ja sebut perkataan tu. Semuanya membawa maksud yang sama walaupun berbeza ejaan dan sebutan.  Hanya dengan sebuah perkataan, cinta boleh mengungkapkan berbagai makna. Yakah? Erm, contoh .. cinta kepada Maha Pencipta. Ya, Dia yang membenarkan kita untuk terus hidup di dunia ini walaupun mungkin seketika cuma. Rasa cinta kepada-Nya membuatkan kita taat kepada perintah Dia. Hmm .. walaupun actually masih banyak berlaku kemungkaran di muka bumi ni. Itu terpulang pada diri masing-masing, bak kata .. err ta ingat pulak siapa. Apa apa pun katanya, Tepuk dada, tanya lah Iman!

    Contoh lain? Erm erm .. ha! Ibu bapa. Siapa tak sayang parents dia sila angkat kaki! Apa? Tak sayang? Kaki nak kaki? Wuu .. garangnyaa~ Ha! That's not me. Haha .. 'gila tak sayang!' tu ayat zaman sekarang. I am pretty sure that all of us were love our parents since they were all that we have in this world. Siapa tak sayang atau perkataan seumpamanya iaitu cinta kat ibu bapa dia .. ana rasa something wrong somewhere kat otak dia la tuu. Jahat ka ana cakap camtuh? Hehe.
Tanda cinta sayangnya kita kat mak bapak kita, apa lagi kalau bukan dengan membalas jasa mereka dan membuat mereka bangga dengan kita.
    'Mau lagi bu?' -ni ayat dalam iklan cucur kat tv zaman dulu dulu- Hihii . Ana maksudkan, mau lagi contoh pasal cinta? Erm .. tak perlu la kan? Sebab ana tau, korang pun dah sedia maklum cinta tu macam mana. Ye dak? Kalau ada yang tak tau jugak. Nanti bole join tuisyen free ngan ana, kita belajar pasal cinta jaa. Mau?

    Cinta zaman sekarang. Cinta juga related to couple. Ramai yang terdesak untuk mendapatkan cinta tu dan sebagai jalan pintasnya adalah dengan mencari COUPLE. Sebenarnya agak sensitif jugak bila menyentuh topik couple ni. Tapi takpa lah .. ana berani amik risiko dia. Dah excited la tu bila sebut pasal kapel. Macam tau tau ja ana ni kan.
 Mau tau pengalaman ana? Hehe ..  ana takda pengalaman dalam kapel kapel nihh. -since it was not my style- Mungkin, ada yang tak percaya ana tak pernah kapel tapi itu lah hakikatnya. ada jugak yang percaya kan. Ikut korang lah, masing-masing ada mazhab sendiri kann.. apa ana merepek nihh? atoi atoyaii..
   Tapi pengalaman orang mintak kapel tu memang ada laa . Banyak kali kot..tapi semua ditolak. Ada yang memang tersangat desperate sebab.. ada yang sebab desakan parents yang nak anak dia kahwin cepat. Erm.. orang tu umur duapuluh .. lupa. yang penting bawah 23. Masih muda kot.  Ada juga umur tujuhbelas. Alasan dia pula takda tempat berkasih. Hahaha! nampak di situ KKS alias 'kurang kasih sayang'. Tapi kalau lelaki minta kapel desperate gitu, hmm .. bole kira agak ok masih laa .. daripada perempuan yang terhegeh-hegeh minta kapel? Perigi cari timba? Apa kes. Santai le .. timba banyak masih laa. Lain la kalau pinang buat laki. Hahaha.. Saidatina Khadijah pun gitu kan.
 -angkat kening- Apa da hal~

    Kenapa Ana tak couple? Mesti korang curious kan. Ana ada alasan sendiri. Alasan?
Sebab .. err err sebabnya ana, tak suka kapel, tak berminat. Buang masa dan belum tiba masanya. Sebenarnya itu bukan alasan yang sebenar benarnya. Dan sebenarnyaa~
-nyanyi lagu yuna jap-
The truth is, my ustaz said that couple was HARAM. Sebabnya, kita akan melakukan zina. Zina ada banyak tau, terbahagi kepada zina mata, zina tangan, kaki apa semua, dan! Ini zina hati iaitu asyik ingat seseorang yang tidak halal untuk kita dan itu membuatkan kita lalai kepada-Nya. Ha! Itu la Cinta Haram kalau nak tau. Sebab itu lah ana ANTI COULE. Korang cubalah macam mana pun, dah tak bole tukar persepsi ana tu sebabnya .. ana prefer cinta after nikah. Sweet gituu. Baru nak merasa manisnya bercinta. Halal pulak tu! Cupp! Jangan fikir bukan bukan. Cut! Haa .. Itu pendapat ustaz ana, lain pulak pendapat ustaz lain. Ustaz lain kata .. bole couple, dengan niat kita betul betul nak kahwin dengan orang tu, Jadi tujuan couple tu adalah untuk lebih mengenali pasangan kita.
Hmm.. pun bole.

   But to me, ana kawan ja dengan semua sebab mau meluaskan pengetahuan dan pemikiran. Bak kata pepatah Melayu 'jauh berjalan, luas pemandangan'. Camna? Ada macam karangan Bahasa Melayu tak? Haha. I mean .. harus sentiasa berfikiran terbuka sebab akan bertemu dengan banyak jenis manusia dalam alam maya. Dah bermacam macam jenis manusia ana jumpa. Tapi ana paling tak suka bila jumpa dengan yang sedang cari pasangan. I mean couple la. Soalan sama akan ditanya, 'Single?' dan jawapan ana, 'Yes single but not available.' Dan ana akan terus terang yang ana ni anti couple, jadi diorang takyah na buang masa untuk cuba tackle ana. Tapi, ada jugak yang ikhlas berkawan. Harap betul la ikhlas, sebab niat orang mana kita nak tau kan. So, ana layan ja.. just as a friend. Tak lebih, tak kurang. Ana berani berkawan kat laman sosial ja. Kalau kat real, malu dohh . Hihii.  
 Nasib hitam manis, jadi blushing tu ta nampak. Kekeke~

   Hmm.. memang kalau ana la kan. Ana tak kuasa nak fikir pasal couple tu. aihhh.. cinta monyet kot. Belum tentu lagi dia tu jadi laki ana. Buat apa mau bagi kasih ana kat dia, sayang kat dia separuh mati. Buang masa fikir pasal orang lain setiap masa. Tak penting pulak tu. Buang tenaga jaa. Kalau nak cakap ana ni tak cukup kasih sayang .. Hmm, sangat mencukupi! Ana masih ada family and friends yang sayang kat ana.

   Nasib baik, syukur sangat! Ana rasa macam sekarang nih hati ana Allah yang pegang. I've got no feeling to anyone! --macam patung takda perasaan- Dia tak bagi hati ana kat sesiapa yang masih belum halal. Mesti korang cakap camni kan, 'Alaa, tipu lah! Mustahil takda suka kat sesiapa.' Hmm, betul wehh .. tak tipu. betul ni, betul .. Percayalah~ -lagu datuk Siti pulak- Huh, tak kesah la korang percaya ka tidak. Yang penting ana happy! Hahaha. Jalani hidup penuh santai, tanpa perlu risau orang lain kata benda tak baik. Biar la orang nak kata apa. Kalau tak betul, apa mau kesah. Jaga tepi kain sendiri le. Apa yang penting? Kerjasama! Huu.. bukan, bukan itu. Yang penting.. ana tau jaga diri, dan tak buat perkara yang mengaibkan keluarga.
   Apa yang perlu ana buat sekarang adalah menunggu dan menunggu orang yang pinjamkan tulang rusuk kiri dia ni kat ana, datang meminang. Haha. Lambat atau cepat, itu rahsia Allah. Apa apa pun .. kepada Si peminjam tulang rusuk kiri, terima kasih sangat sangat!
Awal kot ana fikir pasal benda nihh . Hehehe~

Ini ja lah karangan ana setakat ni. Dah bole hantar kat guru bahasa Melayu ka nii? Haha. Ni kalau hantar gerenti banyak 'error mistake'. Nasib Spm dah lepas. Next level pulak! Apa apa pun kena terus berusaha. Ganbatte na!

    Muchos gracias! kepada yang sudi membaca. Entah la ada ka yang sudi? haha!
      Adios!