n a e k k u m n a r a ; <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3479371095654172347\x26blogName\x3dDream+High.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://purrrhana.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dms\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://purrrhana.blogspot.com/\x26vt\x3d-3909362731410519967', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


http://nurfland.blogspot.com/ Feel free to be my chingu!
twi-ins







Nae Kkumnara.


Doa-doa harian. :)
Posted on Khamis, 26 Julai 2012 | 2 gwiyeon memo.




Assalamualaikum + oyasumi+lailatun saidatun~



Alhamdulillah ~:17: kita yang masih wujud di muka bumi Allah nih still diberi peluang oleh Allah untuk merasai Ramadhan pertama buad taon nihh. alhamdulillah jugak sebab posa ana ary nih suda pass~:face64: besok2 dan hari2 yang akan datang dalam bulan ni ta tau pulak macam mana, ana full posa ke tidak, ta dapat berposa ke atau ana langsung ta sempat menghabiskan Ramadhan tahun ni. . .wallahualam ~ :face14:sumanya terletak pada qadak dan qadar-Nya. korg pulak camne :s:


okie, tujuan ana tulis entry malam nih adalah untuk berkongsi doa2 harian yang kita perlu amalkan dalam kehidupan seharian kita seperti yang korg baca dekat title tuhh.
Ofcoshh le suda ada yang hafal doa ni sume but:x: ta mustahil jugak ade segelintir yang dah lupa atau ta tahu langsung antara doa2 nih. betulkan?:face44:

bagi yang ta tahu atau dah lupa tu bole la refer dekat bawah nihhthumbsdown









DOA-DOA HARIAN


Doa Masuk Masjid

،اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ
،وَعَلَى اَلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ
اَللَّهُمَّ افْتَحْ لِى اَبْوَابَ رَحْمَتِكَ

Ya Allah tambahkanlah rahmat ke atas Nabi Muhammad s.a.w

Ya Allah bukakanlah kepadaku pintu rahmat Engkau


Doa Keluar Masjid

،اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ
،وَعَلَى اَلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ
اَللَّهُمَّ اَنِّي اَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ

Ya Allah tambahkanlah rahmat ke atas Nabi Muhammad s.a.w

Ya Allah sesunnguhnya aku memohon kurniaan Engkau


Doa selepas wudhu'

اَشْهَدُ اَنْ لاَاِلَهَ الا اللَّه وَحْدَهُ لاَشَرِيْكَ لَهُ
وَاَشْهَدُ اَنْ مُحمَّدا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ
اَللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنْ المُتَطَهِّرِيْنَ
وَاجْعَلْنِي مِنْ عِبَدِك الصَّالِحِيْنَ

Aku bersaksi bahawa tiada tuhan yang disembah melainkan Allah, Tuhan yang Esa tiada sekutu bagiNya
dan aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad hambaNya dan pesuruhNya.
Ya Allah jadikanlah aku daripada orang yang bertaubat
dan golongkanlah aku daripada hambaMU yang soleh



Doa Sebelum Makan

اَللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيْمَا رَزَقْتَنَا وَقِنَا عَذَابً النَّارِ

Ya Allah barakahkanlah kepada kami apa-apa yang Engkau rezekikan kepada kami dan peliharalah kami dari api neraka




Doa Selepas Makan
اَلْحَمْدُ لله الَّذِى اَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَجَعَلَنَا مِنَ الْمُسْلِمِيْنَ
Segala puji bagi Allah yang telah memberi makan dan minum kepada kami dan menjadikan kami tergolong dalam orang-orang Islam

Doa Sebelum Tidur
بِاسْمِكَ اللَّهُمَّ اَمُوتُ وَاَحْيَا
Dengan namaMu Ya Allah yang mematikan dan menghidupkan

Doa Selepas Tidur
اَلْحَمْدُ لله الَّذِى اَحْيَانَا بَعْدَمَا اَمَاتَنَا وَاِلَيْهِ النُّشُوْرَ
Segala puji bagi Allah yang menghidupkanku sesudah mematikanku dan kepadaMu tempat kembali

Doa Sebelum Masuk Tandas
اَللَّهُمَّ اِنِّى اَعُوذُبِكَ مِنَ الْخُبْثِ وَالْخَبَائِثِ
Ya Allah lindungi daku daripada syatan jantan dan betina

Doa Selepas Keluar Tandas
غُفْرَا نَكَ الله الَّذِى اَذْهَبَ عَنّى الأذَى وَعَا فَانِى
Aku memohon ampun daripada Engkau, Tuhan yang telah menghilangkan bahayaku dan menyihatkanku

Doa Keluar Rumah
بِسْمِ الله تَوَكَّلْتُ عَلَى الله ,لا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ الا بِالله
Dengan nama Allah aku bertawakal, tidak ada daya dan tidak ada kekuatan melainkan atas pertolongan Allah

Doa Naik Kenderaan
سُبْحَانَ الَّذِى سَخَرَلَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِيْنَ
وَاَنَّ إِلَى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُوْنَ
Maha suci Tuhan yang memudahkan kenderaan ini bagi kami, sedangkan kami tiba dengan mudah dengannya, dan kepada Allah kami kembali.


:m:insyaAllah, Dia akan menggandakan pahala kita kalu kita amalkan doa2 harian nih dalam bulan Ramadhan yang penuh dengan kerahmatan ini.



:116:sayonara~