n a e k k u m n a r a ; <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3479371095654172347\x26blogName\x3dDream+High.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://purrrhana.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dms\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://purrrhana.blogspot.com/\x26vt\x3d-3909362731410519967', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


http://nurfland.blogspot.com/ Feel free to be my chingu!
twi-ins







Nae Kkumnara.


Raya datang lagi?
Posted on Isnin, 20 Ogos 2012 | 1 gwiyeon memo.



Assalamualaikum,






ohayo! dengan ini diisytiharkan bahawa .. . . korang bertemu lagi dengan 'Da Lazy Typer', who was ana ! :16:hohoho~ siap ada gelaran lagi kan, :face12:hee~ tu laa pemalas sangat na menaip sampai bertahun-tahun entry ta di update . . . ishk ishk, tapatot tapatot~
Apa apa pun Ramadhan suda pergi meninggalkan kita, rasa rasa kita dapat ta sepuluh malam terakhir tuh? wallahualam kan . . . but i really wish that we'll meet with Ramadhan again next year! kalu kiamat belum berlaku lah . . nauzubillah~ ha! walaupun hari nih da raya ketiga, [ohh, da ketiga ek?]
ana rasa masih belum terlambat untuk ana ucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin!" . ana na mintak maaf banyak2 nan korang suma lebih-lebih lagi yang kenal dengan ana . . . ana mintak ampun, mintak ampau . . . :face54: ops:119: hehee~ silap2, proceed2 mintak maaf kalu ana ada terkasar bahasa dan lain lain nan korang . . . [malas na list] ampunkan ana . . . :face29:

wah~ habis suda drama!



burasa <3

ana kalu tyme raya, ana paling tunggu tunggu 'BURASA'!! . . . erk, ada yang ta tahu apa tu burasa kahh? Burasa adalah sejenis makanan yang datang daripada kaum Bugis like me! [ape cer nihh? cerita pasal makanan pulak] setiap kali hari raya aidilfitri, orang Bugis ta penah miss dari menghidangkan burasa, ayam lengkuas dan tidak lupa jugak 'tumbuk'! Pelik bukan namanya tuu ..



kiri tuh burasa dan kanan nihh tumbuk~

wah ~ tumbuk tuh apa pulak? kalu korang na tahu, tumbuk tuh sejenis pulut, tapi yang membezakan dia ngan pulut lain adalah cara pembuatannya. prosesnya camnih, amik sikit pulut dan masukkan ke dalam gelas diperbuat dari plastik yang memang dikhaskan untuk membuat tumbuk nih. Then amik lagi satu gelas kosong dan masukkan ke dalam gelas yang berisi pulut tadi. kemudian pulut dalam gelas tuh akan dipenyekkan dengan menggunakan gelas yang kosong tuh dan hasilnya nanti, apabila pulut di keluarkan daripada gelas tuh, ia akan berbentuk bulat dan mampat.Proses ini memerlukan tenaga yang banyak yaa .. hee~ panjang lagi proses dia sebenarnya, kalu na tau camna, mesej ana ... hik, hik~



masih dalam kuali~

actually banyak lagi makanan tempatan yang orang Bugis akan buad waktu raya camnih contoh kuih bangkit dan kecipok.

tuh ja kot ana na tulis entry kali nih. . in sya Allah nanti ana update lagi okie?:face20:
dun forget PUASA ENAM eh! Biar bertambah pahala~
Burasa mari!!!


Salam Aidilfitri ~