n a e k k u m n a r a ; <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3479371095654172347\x26blogName\x3dDream+High.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://purrrhana.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dms\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://purrrhana.blogspot.com/\x26vt\x3d-3909362731410519967', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


http://nurfland.blogspot.com/ Feel free to be my chingu!
twi-ins







Nae Kkumnara.


tips cara pemakanan rasulullah . :D
Posted on Jumaat, 1 Jun 2012 | 0 gwiyeon memo.


assalamualaikum + olla!





ana tengah rajin na post entry ni :face39: , hehee . . . na tau ape yang ana na kongsi ari ni nan korg :face14: . kalu na , haa teruskan la membaca entry ary nih .

tapi entry ni ana just copy n paste dari blog urg je :face44: , kih~kih . . . tape2 y penting niat ana baek [baik la sngt:10:] . hmm ... tuday ana na share psal cara pemakanan
:65:Rasulullah SAW :66:
since he was the Uswatul hasanah [ikutan/contoh yang baik] for us , :face40: so why dont us following his sunnah :s:

:29:okie2 , start bace ~




Assalamualaikum & Salam Sejahtera,




Kali nie aku nak kongsikan cara pemakanan Rasulullah S.A.W. Sebelum nie memang aku ada terbaca dah pasal cara pemakanan yang diamalkan oleh Rasulullah dan cuba amalkan tapi kejap jer aku amalkan lepas tu back to normal.
Itulah manusia, selalu perlu diingatkan. Melalui perkongsian nie, aku harap kita dapat saling mengingati antara satu sama lain dan bila korang dah baca nie pun harap boleh kongsi dengan kawan-kawan yang lain.
Sejak akhir-akhir aku baru perasan yang setiap kali aku minum, aku selalu pegang gelas dengan tangan kiri. Bila teguk botol air mineral pun, pegang dengan tangan kiri. MasyaAllah, dah berapa lama agaknya aku dah pakai tangan kiri untuk minum air nie sampaikan aku try ubah untuk guna tangan kanan pun dah jadi kekok.
Korang cane? Korang pakai tangan mane nak minum air tu? Baik korang check..kadang-kadang kita tak perasan kecuali apabila ditegur.
Ok, jom kita baca cara pemakanan Rasulullah plak.
Dalam kitab, Nabi melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. Di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.


1) Jangan makan SUSU + DAGING
2) Jangan makan DAGING + IKAN
3) Jangan makan IKAN + SUSU
4) Jangan makan AYAM + SUSU
5) Jangan makan IKAN + TELUR
6) Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
7) Jangan makan SUSU + CUKA
8) Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL

# JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI, SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.

# TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.

# JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM. SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.

Amacam? Berbezakan dengan apa yang kita dok amalkan selama nie kan. Memang berbeza sangat-sangat. Kenapa berbeza? Sebab kita tak belajar..kenapa kita tak belajar Sebab kita tak pergi masjid/surau untuk belajar. Jangan dok harap benda-benda nie akan datang depan muka kita jer. Jenguk2la masjid/surau dekat dengan umah kita tue.

Ok, skang kita pergi pula kepada cara Rasulullah makan.

Kenapa kita gunakan tangan?

Mengikut cara Rasulullah s.a.w, sebelum baginda makan, baginda saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya, lalu Rasullah saw aka

n menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan makanan tersebut.

Mengapa?

Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion.

Mengapa menghisap garam?

Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.

Kenapa garam?

Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga ada

lah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chlo

ride, iaitu GARAM. Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.

Cara Rasulullah mengunyah


[gambar sekadar hiasan]

Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.

Membaca Basmalah (Bismillahirrahma Nirrahim)

Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyaki

t. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.


Cara Rasulullah minum.

Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram.Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita.

Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkanminuman itu menjadi acidic.
Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama di atas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

InsyaAllah, sama-sama kita amalkan.







:face51:haa . . . da abis baca kan ? tapi kita jangan selfishh tau , ape urg kata ? jual ikan ? kita kena sebar2kan dekat urg laen jugakk . kalu ada adik2 or kawan kita yang buad mnde yang ta patut so , nasihat2kan dorg cket . kan da memang our responsiblity as khalifah Allah di muka bumi ni tuk berdakwah nan urg laen :1: . so ape tunggu lagi , jom kita renung2kan dan selamat beramal :face15:!


:103: